Rails Girls Sofia 10 Anniversary Ed.

На 19 май ще бъде десетото ни, юбилейно издание!

Това юбилейно събитие ще се различава от стандартния двудневен формат на работилницата – ще е полудневно (само събота следобед), няма да е с обичайната програма и на него ще отпразнуваме труда и постиженията на всички, замесени в инициативата в последните 5 години.

Ще присъстват минали участнички, инструктори, спонсори и организатори и с тях ще си говорим за извървения до момента път, ще организираме дискусии за бъдещето на инициативата и ще завършим вечерта с коктейл.

И най-важното – на това събитие ще поставим началото на Rails Girls Alumni общност!

Може да научите повече в секцията често задавани въпроси по-долу.

Rails Girls Sofia 10

Програма

Възможни са промени в програмата.

Събота, 19 май 2018 г.

15:30 - 16:00

Регистрация

Събитието е с предварителни покани. Молим ви да дойдете навреме.
16:00 - 16:20

Откриване

Откриване, встъпителни думи, цел на днешното събитие, програма. История на постигнатото до момента.
16:20 - 16:40

Обявяване на Alumni общността

Цели, инструменти и механизми.
16:40 - 17:30

Lightning talks

Кратки презентации (5-7) от минали участнички, инструктори и наши спонсори и партньори.
17:30 - 17:45

Почивка

17:45 - 18:30

Дискусионна част

Разделяне на присъстващите на групи и обсъждане развитието на Rails Girls и проблемите, които адресира работилницата.
18:30 - 19:00

Подготовка на презентации

Време, в което всяка група структурира идеите си и подготвя представянето им.
19:00 - 19:30

Презентиране на резултати

Представител от всяка група презентира в рамките на 5-6 минути изводите от дискусията.
19:30 - 19:45

Заключителни слова

19:45 - 21:30

Коктейл

Коктейлна част, свободни дискусии, networking.

Място

Генератор (подробности ↗ и карта ↗)
гр. София, бул. Черни Връх 47
Източен вход на Бизнес център Витоша, етаж 5

Упътване до входа на сградата:

Упътване за стигане до Генератор

Организатори

Rails Girls Sofia е събитие с некомерсиална, идеална цел и се организира от ентусиазиран екип доброволци, с подкрепата на г-жа Гергана Паси и екипа на Дигиталната национална коалиция (ДНК).

Харесвате каузата? Искате да помогнете? Винаги сме отворени за нови партньорства. Пишете ни!

Лого на Women Who Code

Лого на Coding Girls

Лого на Women Techmakers

Лого на Absolut


Минали издания

Rails Girls Sofia 9.0, октомври 2017

Rails Girls Sofia 9.0 October 2017 Friday Hug

Rails Girls Sofia 8.0, май 2017

Rails Girls Sofia 8.0 May 2017 Friday Hug

Rails Girls Sofia 7.0, октомври 2016

Rails Girls Sofia 7.0 October 2016 Friday Hug

Rails Girls Sofia 6.0, март 2016

Rails Girls Sofia 6.0 March 2016 Friday Hug

Rails Girls Sofia 5.0, октомври 2015

Rails Girls Sofia 5.0 October 2015 Friday Hug

Rails Girls Sofia 4.0, март 2015

Rails Girls Sofia 4.0 March 2015 Friday Hug

Rails Girls 3.0, октомври 2014

Rails Girls Sofia October 2014 Group Photo

Rails Girls 2.0, март 2014

Rails Girls Sofia March 2014 Friday Hug

Rails Girls Sofia 2013

Rails Girls Sofia 2013 Friday Hug

Често задавани въпроси

Какво е Rails Girls Sofia?

Rails Girls е безплатен двудневен уъркшоп, насочен към дами с нулев или минимален опит в програмирането и технологиите и се случва у нас от 2013 г. На страницата на последното ни издание от 2017 г. може да научите повече за работилницата.

Как мога да участвам в юбилейното издание?

Присъствието на това събитие е само с покани. Ако сте била участничка или инструктор в някое от изданията до момента, в края на март 2018 г. сме ви изпратили запитване дали имате възможност и желание да участвате. Тези от вас, които са отговорили положително, ще бъдат поканени.

Ще има ли още двудневни работилници?

Да, нямаме планове да прекъсваме съществуването на работилниците :) На това юбилейно издание поглеждаме назад, правим равносметка и търсим начини как инициативата да се развива по-добре. Вероятно есента отново ще има двудневна работилница в обичайния формат – освен ако не ни дойде по-добра идея! :)

А безплатните ни учебни групи се случват всяка седмица и всеки е добре дошъл по всяко време! Приемаме всякакви въпроси и нулев опит.

Мога ли да науча кога ще има нова работилница?

Разбира се! Ако желаете да ви изпращаме известия за предстоящи Rails Girls Sofia събития, или важни новини около тях, абонирайте се за новинарския ни бюлетин. Изпращаме няколко писма на година.

Отскоро поддържаме и пощенски списък за стажове, обучения, работни позиции и събития, свързани с Rails Girls Sofia. Съобщенията преминават през нашия екип, за да се гарантира, че са тематично свързани с целта на събитието, да се подсигури качеството им и да се контролира честотата.

Добра идея е и да ни следете в Twitter или Facebook, там сме малко по-приказливи.

Очакваме всички, присъстващи на нашите събития, да са се запознали с и да спазват нашия кодекс на поведение.


Екип на Rails Girls Sofia

Аватар Гергана Паси организатор @gerganapassy Аватар Адриана Панайотова организатор Аватар Димитър Димитров организатор @mitio Аватар Димитър Смилянов организатор и инструктор @ShadowmarN Аватар Елена Николова организатор @EKNikolova Аватар Мартина Колева организатор @MaartinaK Аватар Мартина Радева организатор и инструктор Аватар Сабина Христова организатор Аватар Ани Карачобанова организатор Аватар Евгения Николова организатор Аватар Нели Владимирова организатор Аватар Петя Панайотова организатор

Кодекс на поведение

Текстът е базиран на Berlin Code of Conduct. Преводът е на Андрей Радев.

Цел на кодекса

Основна цел на всички конференции и групи, които използват този Кодекс на поведение, е да бъдат отворени към колкото се може по-голям кръг от участници от всякакъв тип.

Затова полагаме усилие да предоставим приятелска, безопасна и уютна атмосфера за всички, независимо от пол, сексуална ориентация, възможности, етнически произход, социално-икономически статут и религия (или липсата на такава).

Кодексът на поведение обобщава очакванията ни за поведението на всички участници, както и последствията от нарушаването му.

Членство в Open Source/Culture/Tech общества

Вторична роля на този Кодекс е да увеличи членството в open [source/culture/tech] като окуражи участниците да разпознаят и подсилят връзката между действията ни и ефекта им върху общността ни.

Общностите са огледала на обществата, в които съществуват, и са нужни позитивни действия за да се противопоставим на многото форми неравенство и злоупотреба с власт, които съществуват в обществото.

Ако видите някой, който полага извънредно усилие да поддържа общността ни отворена, приятелски настроена и окуражаваща всички членове да участват в максимална степен, искаме да знаем за това.

Очаквано поведение

Недопустимо поведение

Недопустимо поведение включва: заплашителна, подтискаща, тормозяваща, дискриминираща, обидна или унизителна реч или поведение от страна на който и да е участник в общността ни онлайн, в което и да е от свързаните събития или лични комуникации, случващи се в контекста на общността ни. Местата на провеждане на събитията може да бъдат споделени с външни посетители; моля, уважавайте всички присъстващи.

Тормоз включва: нараняващи или предубедени вербални или написани коментари свързани с пол, сексуална ориентация, раса, религия, физически способности; неподходяща употреба на голота и/или сексуализирани образи в публични пространства (включително слайдове в презентации); преднамерено заплашване или следене; нежелана фотография или видеозапис; продължително прекъсване на лекции и други събития; неподходящ физически контакт и нежелано сексуално внимание.

Последствия при недопустимо поведение

Недопустимо поведение от който и да е член на общността, включително спонсори и организатори, няма да бъде толерирано. Всеки, който е помолен да спре недопустимото поведение, се очаква да го направи веднага.

В случай, че член на общността се държи недопустимо, организаторите на общността може да вземат каквото действие решат за подходящо, включително временно изгонване или постоянно премахване от общността без предупреждение (и без парично обезщетение в случай на платено събитие).

Ако сте свидетел или жертва на недопустимо поведение

Ако сте свидетел или жертва на недопустимо поведение, или имате друг проблем, неописан в този текст, моля уведомете някой от организаторите на общността колкото се може по-скоро. На тази страница можете да намерите контакти на организатори за всеки от поддръжниците на този Кодекс на поведение. Допълнително, организаторите на общността ще помогнат на участниците да се свържат с местната полиция или да помогнат по друг начин на жертвите на подобно поведение да се чувстват в безопасност. В контекста на събития на живо, организаторите също ще предоставят придружители ако жертвата на тормоз го пожелае.

Адресиране на оплаквания

Ако чувствате, че сте бил грешно или нечестно обвинен в нарушение на този Кодекс, уведомете някой от организаторите с кратко описание на оплакването си. То ще бъде обработено спрямо правилата на общността.

Обхват

Очакваме всички участници в общността (лектори, платени или не; спонсори; други гости) да следват този Кодекс във всички седалища на общността — онлайн и лице-в-лице — както и във всички лични комуникации, свързани с общността.