Rails Girls Sofia 7–8 март 2014 г.

Rails Girls София за втори път!

Rails Girls е безплатен двудневен уъркшоп за разработка на уеб приложения с Ruby on Rails. Насочен е към абсолютно начинаещи дами, без никакъв опит в програмирането.

Ако желаете да ви изпращаме известия за предстоящи Rails Girls Sofia събития, или важни новини около тях, абонирайте се за новинарския ни бюлетин.

Следете ни в Twitter или Facebook за новини около събитието. Присъединете се в групата Rails Girls Sofia.

Ще ви покажем основи на дизайна, прототипизирането и програмирането за уеб с помощта на нашите инструктори.

Имате нужда единствено от лаптоп, любопитство към нови неща и щипка въображение!

Искате да помогнете? Екипът ни от доброволци е отворен към всякакви предложения. Пишете ни по всяко време.

Цел на уъркшопа

Ще ви връчим чук и ще започнете да виждате пироните около вас.

Участник се прибира вкъщи след края на събитието. Отваря компютъра и текстовия редактор. Иска да смени фоновия цвят на създаденото от нея приложение с картинка и да промени някои от текстовете на началната страница. Закъснява за афтърпартито, защото съвсем забравя за съществуването на абстракцията "време". Когатo най-накрая пристига, разказва с ентусиазъм какво е успяла да промени сама и какви нови грандиозни планове са се родили само в рамките на последните три минути.

Ние, организаторите и инструктори в това събитие, ще бъдем най-щастливите хора на света, ако това се случи с вас.

Това е общата ни цел – да ви покажем, че технологиите и програмирането не са изобщо толкова страшни и необятни, колкото изглеждат на пръв поглед и че това не е занаят само за богоизбрани.

Да ви ориентираме накъде е север и юг.
Да ви дадем силен начален тласък.
Да отприщим енергията ви за създаване на неща, като ви връчим необходимите инструменти и ви покажем как да ги овладеете.
Да видите, че има и други като вас и че не сте сами във вашето приключение.
Да се забавлявате и да си прекарате приятно.
Да ви пристрастим.

Какво няма да научите?

Няма да се научите да програмирате.

За съжаление, това не може да стане за няколко дни. Съществуват, обаче, примери за участници в Rails Girls събития, които са постигнали "от нула до програмист за една година". С други думи, това е напълно възможно и зависи изцяло от мотивацията ви и от готовността да отделяте време след събитието, за да продължите да се занимавате и развивате.

Интересувам се специфично от Ruby и Ruby on Rails. За мен ли е това събитие?

За кандидатите, които имат повече опит с технологиите, с програмиране и/или следващи технически насочени специалности в университет, които се интересуват специфично от Ruby и Ruby on Rails, този уъркшоп не е подходящ. В случая, избраната технология е просто средството, което инструкторите ще използват, за да обяснят основите на програмирането на участниците.

Може би сте по-подходящи за инструктор – непременно ни пишете :) Допълнително, по-голямата част от екипа са хора с голям опит в сферата на Ruby, Rails и програмирането за уеб и биха могли да ви ориентират и насочат как да започнете да напредвате с тези технологии.

Благодаря!

От името на целия екип, благодарим на всички участници в Rails Girls Sofia 2014!

Rails Girls Sofia 2014 Friday Hug

Минали издания

Rails Girls Sofia 2014 е второто издание на Rails Girls Sofia. Научете повече за Rails Girls 2013.


Програма

Петък, 7 март 2014 г.

18:30 - 19:00

Регистрация

Нямате нужда от специални идентификационни знаци, освен името си. Носете си лаптоп и не закъснявайте :)
19:00 - 19:15

Официално откриване

Няколко думи за събитието, приветствия от нашите домакини и спонсори, процедурни разяснения.
19:00 - 20:00

Инсталационно парти

Предварително запознаване с участниците. Носете си лаптопите, за да инсталираме необходимия за уъркшопа безплатен софтуер.
20:00 - 21:00

Тренирай си робот

Вашият първи досег с програмирането, и то какъв! Ще управлявате ваш собствен киборг.
21:00 - 21:05

Friday Hug!

Вземете участие във вашия първи #FridayHug!

Събота, 8 март 2014 г.

9:00 - 10:00

Регистрация, кафе и инсталация

В тази сутрешна сесия ще довършим започнатото в петък вечер, изчиствайки евентуални проблеми.
10:00 - 10:10

Добре дошли!

Програма за деня и няколко думи от спонсорите
10:10 - 10:40

Уъркшоп

Проектиране на вашето уеб приложение
10:40 - 11:30

Tryruby.org

Да пробваме програмиране!
11:30 - 13:00

Уъркшоп

Започнете вашия първи уеб сайт с лъвски скок!
13:00 - 13:30

Обяд

13:30- 13:45

Bentobox упражнение

Преговор на наученото до момента и кое как пасва в цялостната картинка.
13:45 - 14:30

Lightning talks от инструкторите

  1. Да променим света с програмиране! Димитър Димитров
  2. Щастието да програмираш Васил Колев
  3. За гардеробите и хората Мариян Маринов
  4. Технологиите в живота ни Константин Делчев
  5. "Алгоритъм" Свилен Иванов
  6. Опа-а-а... Александър Иванов
  7. VCS?! Георги Ангелов
  8. Мешана скара Екатерина Михайлова
  9. За стартъпите Владимир Алексиев
  10. Хакерспейс култура Владимир Василев - гост-лектор
14:30 - 17:30

Уъркшоп

Развийте вашето уеб приложение
20:00 -

Afterparty

Отворено за всички. Елате и кажете "Здрасти!" на купчина готини хора, вълнуващи се от всичко технологично.
Място: "Мементо" на НДК

Място

Telerik Academy (сайт и упътвания ↗)
гр. София 1729, ж.к. Младост 1А, бул. "Ал. Малинов" 31 (Сватбен мол "Булевард", етаж 2, зала "Ultimate")
Виж карта ↗

Афтърпарти

"Мементо" на НДК (виж подробности)
Начало: 20 ч., събота, 8 март

Организатори

Rails Girls Sofia е събитие с некомерсиална, идеална цел и се организира на доброволен принцип, с подкрепата на г-жа Гергана Паси, която е Digital Champion за България.

Искате да помогнете? Търсим спонсори и партньори за това некомерсиално събитие. Пишете ни!

Спонсори

Партньори


Често задавани въпроси

Колко струва участието? Безплатно е! Достатъчни са единствено вашето вдъхновение, мотивация и ентусиазъм!

За кого е това събитие? За жени и момичета на произволна възраст, имащи единствено основни познания за работа с компютър, но с интерес в технологиите и желание да учат нови неща. В други издания на това събитие по света са участвали дами на всякаква възраст. Събитието ще е на български, но спецификата на проблемната област изисква да може да се оправяте прилично с четене и разбиране на английски текстове. Носете си лаптоп.

Допускат ли се мъже? Интересът към Rails Girls събитията обикновено е много голям, а местата са ограничени и дамите са с предимство. Ако има места и сте момче, може да ви допуснем, но трябва да водите и любопитна дама с вас :)

Как ще протече събитието? Важна част са уъркшоп сесиите. Те ще представляват работа на малки групички от по няколко участника и един инструктор, с цел максимално индивидуализиран подход спрямо участниците. Освен тези сесии, програмата на събитието е разнообразна и включва забавни и разтоварващи занимания. Най-важното е, че ще бъде весело!

Аз мога да програмирам - как да помогна? Винаги търсим инструктори и спонсори. Ако имате опит в уеб програмирането, дори да не е с Ruby on Rails и желание да обяснявате на начинаещи, пишете ни. Може също така да погледнете ръководството за инструктори.

Как ще бъдат одобрявани регистрациите? Поради очаквания голям интерес и ограничените места, се налага да приложим процес по селекция над кандидатурите за участие. Тя ще се извърши от организационния екип. На първо място, ще одобряваме или отхвърляме кандидати на база на отговорите им във формата за регистрация. Допълнителни указания ще дадем в самата регистрационна форма. На второ място, ще имат предимство тези от вас, подали одобрена заявка за регистрация първи.

Ще има ли видео записи за хората, които не могат да се включат на място? Няма да има излъчване на живо или видеозаписи на цялото събитие, тъй като в основата на събитието са уъркшоп сесиите, които ще се провеждат в групички от по няколко участника и един инструктор. Презентационните сесии са сведени до минимум, като ще се стремим към по-неформална и приветлива атмосфера. Целта е максимално индивидуализиран подход. За съжаление няма как да излъчваме 15 паралелни видеопотока, като същевременно точно заради индивидуализирания подход няма гаранция, че дадено видео ще е полезно на някого.

Основна идея на събитието е да се присъства, да се участва и да се зарази човек с духа му — "get excited and make things".

Имате други въпроси? Не се колебайте да ни питате във Facebook, Twitter или директно на имейла на организаторите.


Екип на Rails Girls Sofia 2014

Аватар Гергана Паси организатор @gerganapassy Аватар Елена Николова организатор @EKNikolova Аватар Димитър Димитров организатор,
инструктор
@mitio
Аватар Стефан Кънев организатор,
инструктор
@skanev
Аватар Аксения Пенкова инструктор @akseniyap Александър Иванов инструктор @bliof Аватар Валентин Михов инструктор @valentinmihov Аватар Венета Денчева инструктор @vdencheva Аватар Владимир Алексиев инструктор @v_aleksiev Аватар Владимир Тодоров инструктор @sial_ari Аватар Генади Самоковаров инструктор @gsamokovarov Аватар Георги Ангелов инструктор @stormbreakerbg Аватар Георги Гърдев инструктор @georgesg92 Аватар Георги Шопов инструктор Аватар Деница Белогушева инструктор @deni_bel Аватар Евгени Кунев инструктор @erkunev Аватар Екатерина Михайлова инструктор @kitkate87 Аватар Емануела Моллова инструктор Аватар Иванка Тодорова инструктор @fake_heal Аватар Йоан Карадимов инструктор @karadimov Аватар Камен Хърсев инструктор Аватар Константин Делчев инструктор kdelchev Аватар Красимира Малджанска инструктор tastybyte Аватар Мария Халачева инструктор Аватар Мариян Маринов инструктор Аватар Мартина Ламбова инструктор @marty_lll Аватар Мая Милушева инструктор @MayaMilusheva Аватар Михаил Минков инструктор @mihail_minkov Аватар Моника Димитрова инструктор Аватар Николай Бачийски инструктор @nikolayb Аватар Петко Борджуков инструктор @ignisf Аватар Пламен Стоев инструктор @psstoev Аватар Росен Рачев инструктор @rosko132 Аватар Свилен Иванов инструктор @buhtum Аватар Серж Ованесян инструктор @sovanesyan Аватар Станислав Божков инструктор @stanbb Аватар Христо Дешев инструктор @hdeshev Аватар Цветомила Михайлова инструктор @tsvetomila Аватар Юлиян Попов инструктор @ju Аватар Владимир Каладан Петков фотограф @koledan