Rails Girls Stara Zagora 19-20 април 2024г.

Rails Girls Stara Zagora за втори път!

Очаквайте повече информация за второто издание съвсем скоро.

Rails Girls е безплатен двудневен уъркшоп, насочен към дами с нулев или минимален опит в програмирането и технологиите.

Основната ни цел е да ви покажем, че програмирането е забавно, интересно, вълнуващо и много полезно умение, което можете да използвате по много различни начини. Ще ви помогнем да създадете своето първо уеб приложение, в приятна атмосфера и под ръководството на опитни инструктори.

Кандидатстване

Събитието изисква предварителна (безплатна) регистрация. Разполагаме с 30 места.

След успешно попълване на регистрационния формуляр, ще влезете автоматично в списъка с одобрени участнички. Няма да получите имейл веднага след попълване на формуляра.

В началото на май ще получите имейл от нас дали сте сред одобрените участнички.

Следете ни в Facebook за новини около събитието.

Очакваме всички, присъстващи на събитието, да са се запознали с и да спазват нашия кодекс на поведение.

Ще ви покажем основи на дизайна, прототипизирането и програмирането за уеб с помощта на нашите инструктори.

Имате нужда единствено от лаптоп, любопитство към нови неща и щипка въображение!

Искате да помогнете? Екипът ни от доброволци е отворен към всякакви предложения. Пишете ни по всяко време.

Защо ме интересува?

Все повече неща около нас могат да се програмират. Технологиите се развиват и навлизат навсякъде. Да можеш да програмираш вече буквално означава да можеш да управляваш света около себе си и това ще става все по-вярно. Програмирането ще се превърне в базовата грамотност на бъдещето.

Програмимрането е като занаят и се научава с практика. Не е задължително да сте математически факири, или да сте завършили университет с определена специалност. Ако вложите време, ще се научите. Възвращаемостта е бърза – след броени месеци бихте могли да създавате неща. Колкото повече време влагате, толкова по-добри ще ставате.

Програмирането е мощен инструмент, който може да стане ваш безценен помощник. Не е нужно да изоставяте сегашната си професия и интереси за сметка на софтуерната разработка. Тъкмо обратното – съчетанието на умение за програмиране с друга професия е рядко срещана и често много успешна комбинация.

Жените са много добри в програмирането и трябва да имат повече възможности за развитие в сферата. В момента в IT индустрията съществува дисбаланс, насочен към мъже и това пречи на нежния пол да навлезе по-смело в това поле. От повече жени-програмисти ще има ползи за всички. Rails Girls събитията помагат да се върне баланса.

Какво ще науча?

Ще се опитаме да ви отворим вратата към един нов свят и да ви помогнем да направите първите крачки към усвояване на едно ново умение, което може да бъде много полезно, както самостоятелно, така и в съчетание с други професии.

С помощта на инструкторите ни, в приветлива атмосфера, ще направите едно малко уеб приложение и ще ви покажем, че:

Ще се постараем да постигнем и за следните неща:

Какво няма да науча?

Няма да се научите да програмирате. За съжаление, това не може да стане за няколко дни. А за колко време може?

Всеки има свое темпо и път на развитие и няма фиксиран период, в който може да се каже, че ще се научите. Съществуват, обаче, примери за участници в Rails Girls събития, които са постигнали "от нула до програмист за една година". С други думи, това е напълно възможно и зависи изцяло от мотивацията ви и от готовността да отделяте време след събитието, за да продължите да се занимавате и развивате. Този период може да бъде и по-кратък, от порядъка на броени месеци.

Няма да навлизаме в детайли за Ruby и за използваните технологии.

За кандидатите, които имат повече опит с технологиите, с програмиране и/или учат технически насочени специалности в университет, които се интересуват специфично от Ruby и Ruby on Rails, този уъркшоп не е подходящ. В случая, избраната технология е просто средството, което инструкторите ще използват, за да обяснят основите на програмирането на участниците, а нивото на събитието е за съвсем начинаещи. Може би сте по-подходящи за инструктор – пишете ни :)


Програма

Предстоят промени в програмата, но началният час и продължителността във всеки от дните ще се запазят.

Петък, 19 април 2024 г.

18:30 - 19:00

Регистрация

Нямате нужда от специални идентификационни знаци, освен името си. Носете си лаптоп и не закъснявайте :)
19:00 - 19:20

Официално откриване

Няколко думи за събитието, приветствия от нашите домакини и спонсори, процедурни разяснения.
19:20 - 19:45

Що е то "уеб сайт"

Основни градивни парчета на един сайт.
19:45 - 20:00

Тренирай си робот

Вашият първи досег с програмирането, и то какъв! Ще управлявате ваш собствен киборг.
20:00 - 20:55

Инструменти и първи стъпки в HTML

Ще ви дадем достъп до вашата собствена работилница и ще положим основите на HTML и CSS.
20:55 - 21:00

Групова снимка

Вземете участие във вашия първи #FridayHug!

Събота, 20 април 2024 г.

9:00 - 10:00

Регистрация, кафе и инсталация

Време е за събуждане и зареждане с енергия. Чака ни дълъг и вълнуващ ден.
10:00 - 10:10

Добре дошли!

Програма за деня, няколко думи за събитието.
10:10 - 10:50

Блиц-увод в програмирането и уеб приложенията

Основни термини и концепции. Ориентация.
10:50 - 13:00

Уъркшоп

Изцапайте си ръцете с Ruby код и започнете вашия първи уеб сайт с лъвски скок!
13:00 - 13:30

Обяд

13:30 - 13:45

Bentobox упражнение

Преговор на наученото до момента и кое как пасва в цялостната картинка. Кратка игра с цел ориентация в морето от термини.
13:45 - 15:45

Уъркшоп

Развийте вашето уеб приложение.
15:45 - 16:00

Кафе-пауза

16:00 - 16:30

Lightning talks

16:15 - 18:00

Уъркшоп

Довършете вашето уеб приложение.
16:30 -

Afterparty

Отворено за всички. Елате и кажете "Здрасти!" на купчина готини хора, вълнуващи се от всичко технологично.
Място: Ще бъде уточнено допълнително Участнички и инструктори имат по едно безплатно питие от спонсорите

Място

The Lodge Coworking Space (сайт и карта ↗)
гр. Стара Загора 6001, ул. „Антон Марчин“ 51, (северен вход откъм ул. „Княз Борис“ I) етаж 3.

Организатори


Минали издания

Rails Girls Stara Zagora 19-20, май 2023

Често задавани въпроси

Колко струва участието? Безплатно е! Достатъчни са единствено вашето вдъхновение, мотивация и ентусиазъм!

За кого е това събитие? За жени и момичета на произволна възраст, имащи единствено основни познания за работа с компютър, но с интерес в технологиите и желание да учат нови неща. В други издания на това събитие по света са участвали дами на всякаква възраст. Събитието ще е на български, но спецификата на проблемната област изисква да може да се оправяте прилично с четене и разбиране на английски текстове. Носете си лаптоп.

Допускат ли се мъже? Интересът към Rails Girls събитията обикновено е много голям, а местата са ограничени и дамите са с предимство. Ако има места и сте момче, може да ви допуснем, но трябва да водите и любопитна дама с вас :)

Как ще протече събитието? Важна част са уъркшоп сесиите. Те ще представляват работа на малки групички от по няколко участника и един инструктор, с цел максимално индивидуализиран подход спрямо участниците. Освен тези сесии, програмата на събитието е разнообразна и включва забавни и разтоварващи занимания. Най-важното е, че ще бъде весело!

Какви технологии ще се използват? За изработката на уеб приложението ще се библиотеката с отворен код Sinatra. Ще се занимаваме с HTML, CSS, Command prompt/Terminal и езика за програмиране Ruby.

Аз мога да програмирам - как да помогна? Винаги търсим инструктори и спонсори. Ако имате опит в уеб програмирането, дори да не е с Ruby on Rails и желание да обяснявате на начинаещи, пишете ни. Може също така да погледнете ръководството за инструктори.

Как ще бъдат одобрявани регистрациите? За да се избегне субективният елемент при оценка на кандидатурите, процес по селекция няма да има. Местата са ограничени и първите кандидатствали ще ги получат.

Ще има ли видео записи за хората, които не могат да се включат на място? Няма да има излъчване на живо или видеозаписи на цялото събитие, тъй като в основата на събитието са уъркшоп сесиите, които ще се провеждат в групички от по няколко участника и един инструктор. Презентационните сесии са сведени до минимум, като ще се стремим към по-неформална и приветлива атмосфера. Целта е максимално индивидуализиран подход. За съжаление няма как да излъчваме 15 паралелни видеопотока, като същевременно точно заради индивидуализирания подход няма гаранция, че дадено видео ще е полезно на някого.

Основна идея на събитието е да се присъства, да се участва и да се зарази човек с духа му — "get excited and make things".

Имате други въпроси? Не се колебайте да ни питате във Facebook, Twitter или директно на имейла на организаторите.


Кодекс на поведение

Текстът е базиран на Berlin Code of Conduct. Преводът е на Андрей Радев.

Цел на кодекса

Основна цел на всички конференции и групи, които използват този Кодекс на поведение, е да бъдат отворени към колкото се може по-голям кръг от участници от всякакъв тип.

Затова полагаме усилие да предоставим приятелска, безопасна и уютна атмосфера за всички, независимо от пол, сексуална ориентация, възможности, етнически произход, социално-икономически статут и религия (или липсата на такава).

Кодексът на поведение обобщава очакванията ни за поведението на всички участници, както и последствията от нарушаването му.

Членство в Open Source/Culture/Tech общества

Вторична роля на този Кодекс е да увеличи членството в open [source/culture/tech] като окуражи участниците да разпознаят и подсилят връзката между действията ни и ефекта им върху общността ни.

Общностите са огледала на обществата, в които съществуват, и са нужни позитивни действия за да се противопоставим на многото форми неравенство и злоупотреба с власт, които съществуват в обществото.

Ако видите някой, който полага извънредно усилие да поддържа общността ни отворена, приятелски настроена и окуражаваща всички членове да участват в максимална степен, искаме да знаем за това.

Очаквано поведение

Недопустимо поведение

Недопустимо поведение включва: заплашителна, подтискаща, тормозяваща, дискриминираща, обидна или унизителна реч или поведение от страна на който и да е участник в общността ни онлайн, в което и да е от свързаните събития или лични комуникации, случващи се в контекста на общността ни. Местата на провеждане на събитията може да бъдат споделени с външни посетители; моля, уважавайте всички присъстващи.

Тормоз включва: нараняващи или предубедени вербални или написани коментари свързани с пол, сексуална ориентация, раса, религия, физически способности; неподходяща употреба на голота и/или сексуализирани образи в публични пространства (включително слайдове в презентации); преднамерено заплашване или следене; нежелана фотография или видеозапис; продължително прекъсване на лекции и други събития; неподходящ физически контакт и нежелано сексуално внимание.

Последствия при недопустимо поведение

Недопустимо поведение от който и да е член на общността, включително спонсори и организатори, няма да бъде толерирано. Всеки, който е помолен да спре недопустимото поведение, се очаква да го направи веднага.

В случай, че член на общността се държи недопустимо, организаторите на общността може да вземат каквото действие решат за подходящо, включително временно изгонване или постоянно премахване от общността без предупреждение (и без парично обезщетение в случай на платено събитие).

Ако сте свидетел или жертва на недопустимо поведение

Ако сте свидетел или жертва на недопустимо поведение, или имате друг проблем, неописан в този текст, моля уведомете някой от организаторите на общността колкото се може по-скоро. На тази страница можете да намерите контакти на организатори за всеки от поддръжниците на този Кодекс на поведение. Допълнително, организаторите на общността ще помогнат на участниците да се свържат с местната полиция или да помогнат по друг начин на жертвите на подобно поведение да се чувстват в безопасност. В контекста на събития на живо, организаторите също ще предоставят придружители ако жертвата на тормоз го пожелае.

Адресиране на оплаквания

Ако чувствате, че сте бил грешно или нечестно обвинен в нарушение на този Кодекс, уведомете някой от организаторите с кратко описание на оплакването си. То ще бъде обработено спрямо правилата на общността.

Обхват

Очакваме всички участници в общността (лектори, платени или не; спонсори; други гости) да следват този Кодекс във всички седалища на общността — онлайн и лице-в-лице — както и във всички лични комуникации, свързани с общността.